Publicerad 07 september 2015

B3VoUUKV8BgvxEhIyT_DvS0ljGo7d8Oz3Kc3COu-2-Q

Förändringens vindar blåser genom Folkets Park.

Vi har snart funnits i 125 år, och det hade vi aldrig klarat om vi inte också förändrats då och då. Genom åren har byggnader byggts och rivits, attraktioner har kommit och gått, och Parken har haft toppar och dalar.

Just nu är vi inne i en period då ganska mycket händer. Det kommer grävas mycket, och överallt i Parken sker små och stora förändringar. Allt för att vi vill bli en ännu bättre plats för alla som besöker oss.

Här tänkte vi berätta om de mest aktuella förändringarna. Både för att du inte ska missa något, och för att du ska få reda på vad det är som är på gång om du ser en grävmaskin när du promenerar förbi.

Stora entrén öppen

Publicerad 26 oktober 2015

 

Grävningsarbetet fortsätter i Folkets Park, men har nu förflyttat sig längre in i Parken.

Detta har i sin tur inneburit att vi har kunnat öppna upp Stora entrén.

Nu går det alltså bra att gå den vägen med.

Ny lekplats!

Publicerad 13 oktober 2015

På platsen mittemot Far i Hatten ska det snart börja anläggas en ny lekplats.

Här bygger vi en helt ny lekplats med massor av roliga aktiviteter. Gungor, studsmattor, kojor och en stor balansbana. Här kan barn ha det roligt i timmar. Dessutom anlägger vi en specialbyggd klätterställning som blir unik för Malmö.

Arbetet beräknas vara klart under våren 2016.

Här ser ni en skiss över området:

etap1b

Illustration: Karin Brodin

Vad tycker ni? Hör gärna av er med synpunkter eller kommentarer. Antingen här nedan eller via mail.

Cykelsafarin ersätts av picknick-plats

Publicerad 08 oktober 2015

På måndag (12/10) kommer vi börja plocka ihop cykelsafarin och påbörja arbetet med en ny picknick-plats. Träd ska planteras och sittgrupper ska placeras ut. Vi bygger en plats där du kan packa upp picknick-korgen, sitta en stund med pocketboken och samtidigt ha koll på allt som sker på parktorget. En plats för lugn och ro, helt enkelt.

Här ser ni en enkel skiss över området:

cykelsafiraersättning2

Och lite bilder:

collageweb

1. Japansk zelkova. 2. Pagodträd. 3. Kinesträd. 4. Papegojträd. 5. Avenbokshäck. 6. Sittgrupp ”buzz”.

Cykelsafarin packas ned och kommer dyka upp i andra sammanhang framöver.

 

Lekplatsen avstängd

Publicerad 28 september 2015

För att barn inte ska skada sig när de ramlar ner från klätterställningar finns det regler som slår fast hur mycket sand som måste finnas, och hur mjuk den ska vara. Nu har vår sand blivit för hård, och det är dags att byta ut den.

Det tar ungefär två veckor, och innebär tyvärr att platsen måste vara avstängd.

Det är tråkigt att behöva stänga er ute, men det är nödvändigt för barnens säkerhet.

Passa på att upptäcka den fina fiskelekplatsen vid Södra Parkgatan eller den mångsidiga lekplatsen vid Enskifteshagen!

Ursäkta röran

Publicerad 25 september 2015

– vi bygger om. Som ni säkert har märkt grävs det både här och där i Parken för tillfället och delar av Folkets Park har förvandlats till byggarbetsplatser. Folkets Park står inför en rad förändringar och stora delar av Folkets Park kommer rustas upp i enlighet med det program som tagits fram för utvecklingen av Folkets Park.

Men för att det ska kunna bli riktigt bra måste vi börja från grunden med att byta ut Parkens VA-system. Dagens VA-system är i mycket dåligt skick och är i stort behov av upprustning och förnyelse. Vi kommer alltså byta ut hela VA-systemet och det berör hela parken. VA-systemet är alla de rör som går under marken och som transporterar rent vatten till byggnader och fontäner, och tar hand om avlopp och regnvatten och ser till att det kommer dit det ska. Inom det gulmarkerade området nedan kommer vi gräva upp och lägga nytt system.

va

Arbetet är omfattande och det kommer innebära en hel del tillfälliga lösningar under tiden, men det måste göras och det kommer bli bra. Planen är att arbetet är slutfört nästa vår, alltså våren 2016. Under de två efterföljande åren kommer ytskiktet vara stenmjöl  och därefter är planen att alla gångar kommer beläggas med enhetligt stenmaterial.

Hör gärna av er till oss med frågor. Maila här.

Ny lekplats

Publicerad 07 september 2015

Nu händer det en massa spännande saker i Folkets Park. Nere vid Barnens scen är arbetet snart färdigt. De fina bänksätten får snart sällskap av stora ”kokonger” som kommer placeras i anslutning till lekplatsen. Sen har vi en ny fin picknickplats med plats för stora sällskap. Grilla något gott, fira en födelsedag, ta en kopp kaffe. Allt medan barnen leker på lekplatsen.

IMG_20150907_111616

Platsen mittemot Far i Hatten håller just nu på att rensas för att göra plats åt ytterligare en stor lekplats. Denna kommer vara inriktad mot de lite äldre barnen och det kommer bland annat finnas en stor klätterställning som sträcker sig över stora delar av området. Det kommer också finnas flera olika hängmöjligheter och andra attraktioner. Håll utkik här på sidan och följ arbetets fortskridande. Allt beräknas stå färdigt under våren.

Hinderbanan som finns på platsen tas upp och kommer placeras på annan plats i Parken.

Nu vet vi vad en Parkoid är!

Publicerad 23 april 2014

parkodalbanan

I går träffades Parkoidjuryn i Folkets Park för att ta ställning till de fyra finalisternas förslag. Till vinnare utsågs Parkochdalbanan, skapad av Stina Bodelius och Roger Christensen. Förslaget ska nu bearbetas ytterligare, för att sedan ingå i det program för utveckling av Folkets Park som Tekniska nämnden ska besluta om senare under våren. 

Juryns motivering lyder:

När vi utlyste tävlingen visste vi inte vad en Parkoid var för något. Nu vet vi, tack vare Stina Bodelius och Roger Christensen. Deras Parkochdalbana är så mångsidig att den låter besökarna upptäcka nya saker varje gång och utforska den i lugn och ro. Den har höjd för den utsiktssugna, viloplatser för den trötta och lekfullhet för den vars ben spritter. Folkets Park har en tradition av att ligga i tiden, och denna Parkoid kan få utvecklas i takt med Parken. Formen är estetiskt tilltalande, och lämnar gott om utrymme för gröna inslag. Därmed blir den också en förlängning av Parken.

Säsongen 2013 var den sista då Axels tivoli fanns i parken. Efter sig lämnar de en stor yta som nu ska fyllas med nya aktiviteter och innehåll. En av tankarna är att fylla platsen med en spektakulär attraktion, en ”Parkoid”. Parkoiden ska bland annat vara något nytt och unikt, rolig för barn och unga, men gärna för fler målgrupper, och fungera under så stor del av året som möjligt. För att få in så många parkoidförslag som möjligt gick Folkets Park ut med en idétävling uppdelad i två steg. I det första steget kom 116 förslag in. Av dem valdes fyra finalister ut som arvoderades för att vidareutveckla sina idéer.

Juryn har bestått av Mårthen Gunnarsson, enhetschef Folkets Park, Anna Modig, landskapsarkitekt Gatukontoret, Vian Mirza, projektledare Folkets Park, Johan Hermansson, turistdirektör Malmö stad, Karolin el-Jaleb, verksamhetsansvarig Media Evolution City och Cecil Konijnendijk, prefekt vid institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning på SLU.

– Det här känns som en väldigt värdig vinnare. Alla fyra finalisterna var bra, men vi tycker att Parkochdalbanan är det bidrag som bäst smälter in i Folkets Park och blir en naturlig förlängning av det arbete som sker här, säger Mårthen Gunnarsson och fortsätter:

– Sedan vill jag vara tydlig med att det inte är säkert att vi kan bygga den. Nu har vi en vinnare, och den adderar vi till listan över åtgärder vi vill och behöver göra i Parken de kommande åren. Sedan måste det vägas mot den ekonomiska verkligheten.

Vinnaren presenterades för Tekniska nämnden på morgonen idag. I maj väntas utvecklingsprogrammet för Folkets Park hanteras av nämnden som ett beslutsärende.

Läs mer om Parkodalbanan här.

Nu är förslagen presenterade

Publicerad 10 april 2014

bild-4

Spegelsalen på Moriska paviljongen var fullsatt när Anna Modig, ansvarig landskapsarkitekt, och Vian Mirza, projektledare, presenterade förslagen för Folkets Parks framtida utveckling. Annas fokus låg på att presentera det övergripande förslaget medan Vian bl a presenterade parkoid-förslagen. I slutet av april väljs parkoid-vinnaren ut och i slutet av maj kommer tekniska nämnden ta ett beslut kring den fortsatta utvecklingen.

Här hittar ni det övergripande materialet.

Parkoiderna som presenterades var följande:

Vad tycker ni? Kom gärna med kommentarer!

Nu ska frågorna besvaras!

Publicerad 21 mars 2014

fp_inbjudan2

Resultatet från planeringsverkstad #2

Publicerad 18 februari 2014

Nu har resultatet från vår andra planeringsverkstad sammanställts.

image-6

Ni hittar det här.

För er som inte var på plats hittar ni underlaget här. Kom gärna med synpunkter.

Över 115 möjliga Parkoider!

Publicerad 18 februari 2014

Måndagen den 10/2 var sista dagen för att skicka in bidrag till Folkets Parks jakt efter en ”Parkoid”, en ny attraktion i parken. När måndagen gick över till tisdag hade över 115 bidrag kommit in!

parkoid

Folkets Park är en av Malmös absolut populäraste platser med cirka 3 miljoner besök årligen.
Malmö stad har under lång tid arbetat för att utveckla och förändra Folkets Park. Under de senaste åren har Debaser, Cuba café, Moriska paviljongen och Amiralen fått nytt liv och arbetet att förädla verksamheterna i parken för att ge ett så brett utbud som möjligt fortsätter. Fram till parkens 125-årsjubileum 2016 kommer flera stora förändringar att genomföras i parken.

Säsongen 2013 var den sista då Axels tivoli fanns i parken. Efter sig lämnar de en stor yta som nu ska fyllas med nya aktiviteter och innehåll. En av nyheterna är en spektakulär attraktion, en ”Parkoid”. Parkoiden ska bland annat vara något nytt och unikt, rolig för barn och unga, men gärna för fler målgrupper, och fungera under så stor del av året som möjligt. För att få in så många parkoidförslag som möjligt gick Folkets Park ut med en idétävling uppdelad i två steg. Fram till den 10/2 gavs allmänheten möjligheten att skicka in sina förslag och när nu förslagen redovisas kan vi se att hela 115 möjliga Parkoider skickats in!

– Parkoidtävlingen var ett test och vi visste inte riktigt hur många förslag vi skulle få in, om några. Men ju närmare vi kom den 10/2 insåg vi att det var en succé! säger Anna Modig, ansvarig landskapsarkitekt.

– Vad som är extra roligt är spridningen på förslagen. Det spretar väldigt mycket och det var också något vi hoppades på, säger Mårthen Gunnarsson, enhetschef Folkets Park.

Nu startar ett intensivt arbete för juryn att ta ut de fyra förslagen som får vardera 30 000:- för att utveckla sin idé. I juryn sitter Mårthen Gunnarsson, enhetschef Folkets Park, Anna Modig, landskapsarkitekt Gatukontoret, Vian Mirza, projektledare Folkets Park, Johan Hermansson, turistdirektör Malmö stad, Karolin el-Jaleb, verksamhetsansvarig Media Evolution City och Cecil Konijnendijk, prefekt vid institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning på SLU.

I mitten av april presenteras sedan de fyra förslagen för allmänheten. Av dessa fyra väljs en vinnare ut.

Parkoiden är tänkt att stå klar i samband med Folkets Parks 125-års jubileum 2016.

Planeringsverkstad #2

Publicerad 06 februari 2014

image-6

Igår hade vi vår andra planeringsverkstad där vi bland annat presenterade de synpunkter som kom in från vår förra planeringsverkstad. Det presenterades även lite idéer som finns för centrala torgytan, stora scenområdet, entrén vid Friisgatan, entrén vid Barnens scen och entrén vid Falsterborgatan (mellan parkkontoret och Nöjesteatern).

Även förslag på markmaterial och utformning av gångstråket i Folkets park visades upp. Allt visades upp i form av skisser, inspirationsbilder och enkla kartor. Projektet befinner sig nu i en idéfas och vi vill genom våra planeringsverkstäder testa idéerna.

Vi fick in många bra synpunkter, men vi vet att det finns fler. Så för er som inte hade möjlighet att vara med hittar ni materialet här nedan. Bilderna är inte anpassade för att visas här på hemsidan så har ni problem att tyda det är det bara fråga på så besvarar vi.

Vad tycker ni?

STATION_1_SYNPUNKTER-1

 

STATION_1_SYNPUNKTER-2

 

STATION-2_FÖRSLAG-1

 

STATION-2_FÖRSLAG-2

 

STATION-2_FÖRSLAG-3

Planeringsverkstad #2

Publicerad 21 januari 2014

charette

Nu behöver vi er medverkan igen!

Vid vår andra planeringsverkstad presenterar hur vi arbetat vidare sedan vår första verkstad i december 2013.
Nu vill vi ha era reaktioner och synpunkter på våra förslag för att komma vidare.

Tillsammans gör vi Folkets Park!

Varmt välkomna den 5 februari mellan 14 – 19.

Vi vill ha en Parkoid! Men vad är det?

Publicerad 10 januari 2014

parkoid

Folkets Park ska få en ny attraktion. Men vi behöver hjälp med att hitta på den. Nu bjuder Gatukontoret in till en idétävling för att ta fram den nya attraktionen i Folkets Park.

Folkets Park är en av Malmös absolut populäraste platser med cirka 3 miljoner besök årligen.
Malmö stad har under lång tid arbetat för att utveckla och förändra Folkets Park. De uttalade målen är att parken ska vara en grön oas för boende i den södra innerstaden, en mötesplats för alla Malmöbor och en nöjesplats för alla som bor eller vistas i Malmö. Under de senaste åren har Debaser, Cuba café, Moriska paviljongen och Amiralen fått nytt liv och arbetet att förädla verksamheterna i parken för att ge ett så brett utbud som möjligt fortsätter. Fram till parkens 125-årsjubileum 2016 kommer flera stora förändringar att genomföras i parken.

Säsongen 2013 var den sista då Axels tivoli fanns i parken. Efter sig lämnar de en stor yta som nu ska fyllas med nya aktiviteter och innehåll. En av nyheterna är en spektakulär attraktion. Attraktionen ska uppfylla nedanstående kriterier:

–       Vara något nytt och unikt.
–       Vara rolig för barn och unga, men gärna för fler målgrupper.
–       Fungera under så stor del av året som möjligt.
–       Helst kunna fungera och nyttjas utan bemanning, för att hålla driftkostnaden nere.
–       Utgöra en central del i Folkets Park under flera år framöver, och bli en symbol för parken.
–       Idén ska vara genomförbar
–       Attraktionen ska kunna placeras på ytan mellan Moriskan, Parkkontoret och Brändan

Markområdet som kan nyttjas till attraktionen är ca 20×20 meter, och ska integreras i den pågående upprustningen av ytorna. Idén får gärna sträcka sig uppåt vertikalt.

Urvalsprocess:

Idétävlingen är uppdelad i två steg.

Ett öppet informationsmöte hålls den 21 januari klockan 16.00 i Parkkontoret, Folkets Park. Folkets Parks enhetschef Mårthen Gunnarsson berättar om parkens framtida visioner och tillsammans med landskapsarkitekten Anna Modig kan han svara på frågor om projektets möjligheter och begräsningar.

Därefter finns tid fram till den 10 februari att lämna in en intresseanmälan för att delta i den fortsatta processen. Intresseanmälan ska rymmas på en A4-sida, och beskriva vem du är samt din idé.

Därefter väljs fyra tävlande ut som arvoderas med vardera 30 000 kr för att utveckla idén. Materialet som då ska lämnas in är:

–       Fördjupad beskrivning av idén, inklusive material, drift och funktion.
–       Illustration eller modell för att visa utförandet.
–       Skalenlig ritning.

Detta arbete ska vara färdigt den 6 april 2014.

Slutligen väljs ett vinnande bidrag ut. Om gatukontoret väljer att uppföra det vinnande tävlingsbidraget sker detta i en dialog med vinnaren, som också kan anlitas för delar av uppdraget. Gatukontoret förbehåller sig rätten att arbeta vidare med andra kreatörer för att utveckla och genomföra idén. Allt material som lämnats in av de arvoderade förslagsställarna tillfaller gatukontoret. Upphovsmännen bakom det vinnande förslaget kommer att uppges som skapare till attraktionen.

Det vinnande bidraget presenteras under våren 2014.

Urvalet görs av Mårthen Gunnarsson, enhetschef Folkets Park, Anna Modig, landskapsarkitekt Gatukontoret, Vian Mirza, projektledare Folkets Park, Johan Hermansson, turistdirektör Malmö stad, Karolin el-Jaleb, verksamhetsansvarig Media Evolution City och Cecil Konijnendijk, prefekt vid institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning på SLU.

Frågor ställs till:

Mårthen Gunnarsson
040-341215
marthen.gunnarsson@malmo.se

Här är lite frågor och svar som vi fått in via mail och på informationsmötet den 21 januari. Kommer det fler frågor fyller vi på här:

Finns det någon ritning eller liknande över Parken?
Ja, här och här hittar du en situationsplan över Folkets Park. Exakt placering av Parkoiden kan vi inte säga, men det är ytan mellan Moriskan och Parkkontoret som är tänkt. Den ytan kommer att bli ett torg, med i huvudsak hårdgjorda ytor med gröna inslag. De fyra vi väljer ut kommer kunna ha dialog med våra landskapsarkitekter om hur ytan disponeras bäst.

Vad är det egentligen ni söker, ett hus eller något annat?
Vi söker en bra idé, och vill därför begränsa så lite som möjligt. Men ett hus är det i alla fall inte. Vi har många inomhusverksamheter i Folkets Park, och det här ska inte bli en till sådan. Parkoiden är en del i vår utomhusverksamhet, och även om den kan vara möjlig att gå in i så är den inte först och främst ett hus.

Får det kosta pengar att använda Parkoiden?
Ja, men vi ser många fördelar med att det inte gör det. Dels ur jämlikhetsperspektiv, där en avgift gör att alla inte kan använda den. Men också för att avgift gör att det antagligen kräver bemanning, särskilda öppettider, och ett betalsystem. Då blir användningen mycket mer begränsad.

Var lämnar man in sitt bidrag?
Skicka det med e-post till marthen.gunnarsson@malmo.se senast den 10 februari.

Är det öppet för alla att delta, eller bara för yrkesverksamma?
Det är öppet för alla. Men i steg två måste du klara av att leverera de ritningar och illustrationer som vi specificerat att vi vill ha. Detta går dock att be andra om hjälp med – du har ju 30 000 kr att använda.

Kan jag läsa någonstans om visionerna och målen för Folkets Park?
Ja. Här hittar du vår verksamhetsplan för 2014, som ger en bra bild av vad vi vill med Parken.

Kan en person lämna in flera idéer?
Ja.

Kan flera personer lämna in en idé?
Ja.

Vad är budgeten för genomförandet?
Det säger vi inte. Och vi vet inte. Just nu söker vi bra och bärande idéer. När vi har en vinnare som vi tror på kommer våra politiker att få ta ställning till ett förslag och en budget. Men givetvis väger den ekonomiska genomförbarheten in i urvalet, så idéerna får inte vara uppenbart superdyra.

Vad får vinnaren?
Vinnaren får stå som upphovsman till verket om det genomförs. Det är det enda vi kan lova. Vi kommer att ha en dialog med vinnaren om hur vi går vidare. Men som offentlig verksamhet kommer uppförandet att genomföras i enlighet med Lagen om Offentlig Upphandling.

Bedöms förslagen anonymt?
Nej.

Hur ser det ut med bygglov, tillstånd för att gräva i marken och liknande?
Det blir vårt bekymmer när vi väl bestämmer oss för att bygga. Just nu vill vi att ni fokuserar på att hitta på bra idéer!

”Öppet hus på parkkontoret”

Publicerad 08 januari 2014

2013-12-11 14.04.57

Några veckor innan jul bjöd Folkets Park in till öppet hus på parkkontoret.

Anledningen var att Folkets Park vill inleda en dialog med allmänheten och berörda verksamheter inför de stora förändringar Parken står inför. Frågor som bland annat diskuterades var:

Hur rör du dig i Parken?
Vilka är dina favoritplatser i Parken?
Hur tycker du den fysiska miljön på tivoliytan ska gestaltas?

Vi fick in många bra synpunkter vilka nu är sammanställda och de hittar ni här.

Läs gärna Sydsvenskans artikel här och Skånskans artikel här.

Vi kommer återkomma med fler ”öppna hus” under våren.

 

Ny kubbsarg

Publicerad 07 januari 2014

Nu har vi satt ny kubbsarg runt hela lekplatsen.

Sargen är gjord av ett kompositmaterial och är helt underhållsfritt.

En ytterligare fördel att det finns ingen risk att få flisor under fötterna!

 

Gräset växer!

Publicerad 15 november 2013

För några månader sedan såg stora gräsmattan ut så här:

1267382_10151959873738653_342726830_o

Och nu ser det ut så här:

graset

Arbetet har gett resultat och nu är gräsmattorna redo för en lång och varm sommar med mycket parkhäng!

Nu lyser Påfågeln!

Publicerad 31 oktober 2013

image-3

Äntligen har påfågeln fått fungerande lampor.

Så fort mörkret sänker sig över Parken tänds lamporna och ni kan beskåda påfågeln i all sin fulla prakt. Lysande, helt enkel.