Folkets Park är den äldsta folkparken i världen och en av Sveriges mest besökta platser. I över 120 år har folk kommit hit för att ha kul, koppla av och njuta av livet. Den charmiga Parken har många sidor. Malmös bästa klubbscen, ett sagolikt kulturhus, ett anrikt danspalats, sköna uteserveringar, äventyrsgolf, terrarie och ett stort parktorg med massor av aktiviteter för alla barn.

Förutom allt detta är Parken också en lummigt grön stadspark med dammar, gräsmattor och en omåttligt populär lekplats. På vintern omvandlas den stora plaskdammen till isbana för skridskoåkning.

– Kom hit så ofta du vill. Det är fri entré.

Historik

I början av 1800-talet anlägger Frans Suell, Malmö hamns grundare, en park för privat bruk. Det som finns kvar i parken från den tiden är jaktpaviljongen och den rektangulära dammen. Gårdhuset, som kallades Lugnet, finns också kvar och ligger utanför på Parkgatan.

1891 köper den Socialdemokratiska föreningen parken. Den invigs som Folkets Park första maj samma år.

Uteserveringarna dominerade utbudet i parken. Två restauranger byggdes, Parkrestaurangen (1892), nuvarande Far i Hatten, och Trädgårdsrestaurangen (1899) som låg där Ponnygården Arken ligger idag. Behovet av en större restaurang växte med den ökande publiktillströmningen. Moriska paviljongen byggdes 1903 under ledning av arkitekten A W Krenzisky.

1895 byggdes dansbanan Storan vid hörnet Falsterbogatan-Kristianstadsgatan. Byggnaden renoverades 1994 och är idag Barnens scen.

På 20-talet expanderade parken och ny mark köptes in norr om Moriskan. Parken fick ett nöjesfält med pariserhjul, berg- och dalbana, slänggunga och radiobilar.

Amiralen och Nöjesteatern stod klart under krigsåren 1939-40. Parken fick det största dansgolvet i stan och blev snabbt ett populärt dansställe.

1944 köptes björngrottan in med tre tillhörande björnungar.

Friluftsscenen var en vacker träbyggnad med torn och tinnar från 1899. Den låg längst in i parken mellan nuvarande lekplats och ridhus och brann ner 1990.

1976 säljer Socialdemokratiska föreningen 60 procent av aktierna till kommunen. Fjorton år senare tar kommunen över driften helt.

Ett ridhus byggs år 2000 vid Ponnygården Arken.

Barnen får ett vattenhål i parken 2002 i och med plaskdammen. På vintern spolas dammen och blir isbana.  

2004 byggs huvudentrén från Amiralsgatan om till sin nuvarande form, enligt arkitekten Torsten Perssons ritningar. I samband med det flyttas Orangeriet, som stått nere på Bo01-utställningen, till parken. Första året hyser det en fjärilsutställning, men 2005 görs det om till Cuba Café, en restaurang och bar med kubanskt tema på mat, musik och drinkar.

Samma år byggs lekplatsen om och moderniseras. Nu är den en av Malmös absolut populäraste lekplatser.

På senare år har det också satsats mycket på det gröna i parken. Flera exotiska träd har planterats och perennplanteringarna har blivit fler.

I oktober 2007 invigs en ny fontän i form av en 4,5 meter hög ros i glasfiber i norra delen av parken.
I augusti 2008 färdigställs mosaikväggen vid lekplatsen. Konstverket har skapats av parkens yngre besökare.
2008 utses Folkets Park till årets glädjespridare av tidningen Nöjesguiden och 2009 får Parken Malmö stads integrationspris.
2012 visades fotbolls-em på storbild inför tusentals besökare.
Under maj 2013 är det schlageryra i Parken och Parken fylls med massor av besökare som kommer för att uppleva Eurovision Song Contest. Alla sändningar visas på storbild och finalen lockar uppemot 20 000 besökare. Under året invigs parkkontoret och tivolit gör sin sista säsong.
Nu står Folkets Park inför en mycket spännande framtid.