Sven Melander berättar sina bästa parkminnen

Publicerad 10 februari 2017

Journalisten, komikern, programledaren, skådespelaren och Malmösonen Sven Melander är just nu aktuell i rollen som miljonären och livsnjutaren Osgood i föreställningen ”I senaste laget” som går på Nöjesteatern. Musikalkomedin handlar om två arbetslösa musiker i Chicago på 1920-talet som råkar bli vittne till ett maffiamord och som måste gömma sig för att inte bli skjutna av gangstrarna. De klär ut sig som kvinnor och tar jobb som musiker i en damorkester som åker till Miami, där de möter Osgood.

Vi träffade Sven under en paus från repetitionerna där vi bland annat pratade om Folkets Park förr och vad hans starkaste minne från parken är.

Berätta lite om din roll som miljonären Osgood.
Osgood är en man som lever för stunden och har ett mycket behagligt liv i Miami. Han har precis skilt sig för sjunde eller åttonde gången och lever loppan med ett gäng vänner som dansar och har kul ihop. Osgood är en mycket snäll och sorglös person som faller för en av vad han tror är kvinna i damorkestern, men som är en utklädd man som gömmer sig för maffian.

– Osgood är en otroligt rolig roll att spela och den liknar inte direkt någon roll jag tidigare gjort.

Hur känns inför premiären?
Jag kom in sent i produktionen så jag har haft lite tid att förbereda mig. Jag har två stora sångnummer med dans som jag är lite stressad över att få till. Många av de andra i produktionen har spelat tillsammans tidigare när föreställningen gick i Helsingborg och är så duktiga.

Fördelen är att de två sångnummer jag har är med Adde Malmberg som också är ny i gänget så vi kan tillsammans göra våra nummer på vårt sätt.

Du är född och uppvuxen i Malmö, vad har du för anknytning till Folkets Park?
Folkets Park är väldigt speciellt för mig. När jag var liten gick jag på barnlek här, en typ av Kindergarten. På den tiden var björnberget kvar med brunbjörnarna, mor och far köpte dansbiljetter till dansen och jag stod och tittade på när de stora dansade. Och då var nöjesfältet med pariserhjulet, radiobilarna och virvelvinden kvar, det var så roligt att åka!

Sen var det alla uppträdande på stora scenen, alla dessa världsartister som man lyckades boka som var ute på turné. Och kom man till Folkets Park en lördag eftermiddag på sommaren på 50-talet var det så mycket folk i parken! I den lilla rotundan spelade Max Skalka eller Gino Filippini jättefin musik, fontänerna var igång, barnen åt våfflor och sockervadd medan de vuxna drack kaffe.

Har du ett minne från Folkets Park som speciellt utmärker sig?
Det var våren 1956. Malmö FF spelade avgörande seriefinal borta mot Norrköping, som var det stora laget i Sverige på den tiden. Det fanns inte tv och radiosport så den dagen samlades tusentals människor framför den stora scenen i Folkets Park för att höra när en journalist som satt på läktaren i Norrköping och direktrapporterade matchen i högtalarna. Det hällregnade och var kallt, och där stod vi tillsammans i tystnad och lyssnade på matchen.

Det kommer jag aldrig glömma, för Malmö förlorade så det var en jävla bitter eftermiddag!

De mest gillade bilderna på Instagram i januari

Publicerad 03 februari 2017

På Folkets Parks Instagram @folketspark får ni en unik inblick i det som händer i parken just nu. Ibland gästar en artist under en vecka, ibland en förening. Ibland är det Parkkontorets personal som visar vad de arbetar med om dagarna, ibland är det ett ögonblick i parken som fångas.

Rosen med Moriskan i bakgrunden den första dagen på året, ljusinstallationen Cirque de Lumiere i skymning och isbanan en lugn förmiddag är några av de mest populära bilderna på Folkets Parks instagram i januari. Följ oss och ta del av alla parkens bilder!

IMG_1143 IMG_1149 IMG_1155 IMG_1181 IMG_1219

John Venkiah Trio spelar på Malmös bästa jazzscen

Publicerad 03 februari 2017

John Venkiah Trio består av pianisten John Venkiah, trummisen Kristoffer Rostedt och bassisten Simon Petersson. Bandet bildades hösten 2010 och på onsdag står jazztrion på Moriskans scen för femte gången. Vi pratade med pianisten John Venkiah om varför det blev just jazz och vad som gör Moriskans jazzscen till en av Malmös bästa.

Fotograf: Niclas Tilosius.

Berätta lite om dig själv.
– Jag växte upp i London och kom till Sverige när jag var tolv år. Musik har alltid varit en stor del av mitt liv och jag började spela piano när jag var fem år gammal. Jag önskade mig en keybord i födelsedagspresent och till en början lekte jag fram musiken på något sätt, och på den vägen är det.

– Det som gjorde att det blev just jazz är det harmoniska i musiken, den innehåller så mycket känslor. Min mamma lyssnade mycket på bland annat Ella Fitzgerald och Billie Holiday när jag var liten och det har verkligen inspirerat mig.

Du komponerar mycket av er musik, var får du inspirationen ifrån?
– Det är väldigt olika! Jag kan bli influerad Michael Jackson och Motown, men också Paul Simon. Såklart kommer mycket av inspirationen från mina två stora idoler Brad Mehldau och Keith Jarret.

Ni har spelat på Moriskan fem gånger tidigare, senast i februari förra året. Vad är med deras jazzscen som får er att komma tillbaka gång på gång?
– Moriskan är en scen som man vill synas på och man får möjligheten att visa upp sig och spela sin musik för musikintresserade. Många av ens vänner i musikkretsen går dit när de vet att det är jazzkväll men det kommer också alltid nya ansikten och det ger oss möjligheten att lära känna nya musiker. Många av dem jag musicerar med idag har jag träffat på Moriskan.

Besöker du Folkets Park även när du inte har spelningar?
– Absolut gör jag det! Jag bor nära parken och går ofta igenom parken när jag ska någonstans och det är alltid trevligare att gå i parken än runt om. Jag tycker minigolfen är rolig på sommaren och är väldigt förtjust i deras glass.

Vad tycker du är det bästa med Folkets Park?
– Det bästa med Folkets Park är att det alltid finns något att göra! Klubba på Moriskan, ta en öl med vännerna på Far i Hatten och dansa salsa på Cuba Café. Det finns något för alla!

”I hetaste laget” med Adde Malmberg

Publicerad 20 januari 2017

Den 3 februari har Nöjesteaterns nya föreställning ”I hetaste laget” premiär. Musikalkomedin bygger på den kultförklarade filmen med samma titel med bland annat Marilyn Monroe, Tony Curtis och Jack Lemmon i huvudrollerna. Vi träffade skådespelaren Adde Malmberg under en kort paus från repetitionerna som berättade lite om sin rollfigur Jerry och förväntningarna inför premiären.

Vad handlar ”I hetaste laget” om?
– Den handlar om två arbetslösa musiker i Chicago på 1920-talet som råkar bli vittne till ett maffiamord och som måste gömma sig för att inte bli skjutna av gangstrarna. De klär ut sig som kvinnor och tar jobb som musiker i en damorkester som åker till Florida. Föreställningen är baserad på musikalen ”Sugar” som bygger på filmen ”I hetaste laget” och skojar om hur de två musikerna, framförallt Jerry, motvilligt börjar identifiera sig som kvinna.

Du spelar Jerry, kan du berätta lite om honom?
– Jerry är en helt vanlig kille och musiker som av en ren händelse då blir vittne till ett maffiamord. Mot sin vilja går han med på att klä ut sig till kvinna för att gömma sig för gangstrarna som är efter honom och hans vän. Även om han är väldigt motvillig till idén så är det Jerry som mest identifierar sig i rollen som kvinna. Allt eftersom börjar han se saker på ur en kvinnas perspektiv och ser plötsligt världen med andra ögon.

– Det roligaste med att spela Jerry är just den här dubbelheten till att först inte alls vilja klä ut sig till kvinna och därefter går han verkligen in i rollen. Det är en väldigt roligt skriven roll och är en klassisk humoristisk roll som är väldigt tacksam att spela.

Vad är dina förväntningar inför premiären?
– Först och främst är att föreställningen ska gå bra och att vi som är nya i gänget ska komma upp till samma nivå som de andra, som har spelat föreställningen sedan förra året. Det andra är ju att man vill göra rollen till sin egen och föreställningen på så sätt blir lite annorlunda än vad den var innan. Och självklart vill man ju att publiken ska tycka att den är kul och det är först vid mötet med publiken som man vet om man nått dit eller inte.

– Det är ju alltid en viss utveckling från när man spelar föreställningen på premiären och när man spelar ett par föreställningar senare. Vid premiären kan man föreställningen exakt och efter hand man spelar sin roll blir man mer trygg i det man gör och hittar nya små saker i rollen som man tar till sig och förbättrar. Men det är ju inget som publiken märker av utan det är man själv som känner att ”det här ska jag tänka på till nästa föreställning”.

Du har ju tidigare spelat här på Nöjesteatern, bland annat föreställningen Spamalot. Är det något med just Nöjesteatern i Folkets Park som gör att ni kommer tillbaka?
– Jag gillar verkligen Nöjesteatern och det är en väldigt bra lokal. Det finns inte så många andra spelställen av denna typ i Malmö och jag tycker det är viktigt att den finns och fortsätter utvecklas. 

Du är uppvuxen i Lund. Besökte du då Folkets Park mycket?
– Jag var nästan inte alls i Malmö när jag växte upp på 1960-talet. Då var Malmö en tråkig stad i jämförelse med Lund. Idag tycker jag att det nästan är tvärtom och Malmö har utvecklats enormt mycket till det bättre och blivit mycket mer spännande.

”I hetaste laget” har premiär den 3 februari på Nöjesteatern. Klicka här för mer information!

Sista skridskodiskot för denna gång

Publicerad 16 januari 2017

För tredje gången denna vinter bjöd Barnfesten in till skridskodisko på isbanan! Med DJ Johanna J-OL vid skivspelaren och Guldbrallan på isen kunde det inte bli annat än en riktig dansfest! Dessutom bjöd Linda på ballongkonster och Chie satte färg på barnens kinder.

IMG_1215IMG_1197 IMG_1201 IMG_1205_uppdaterad

Isbanan är öppen alla dagar 10-21. Skridskoutlåningen är öppen vardagar kl 15-18 och helger 10-15. Och på lördagar och söndagar är det skridskoskola med MUST och Friluftsfrämjandet. Mer information om detta hittar ni här!

Eka Trio gör debut på Moriskans jazzscen

Publicerad 13 januari 2017

Den 25 januari står den Malmöbaserade jazztrion Eka Trio på Moriskans Jazz Clubs scen. Bandet som består av gitarristen Tomas Hörnberg, basisten Anne Marte Eggen och trummisen Pontus Häggblom bildades hösten 2015. Vi träffade Eka Trio över en bit nöt- och chokladkaka för att höra hur bandet startade och förväntningarna inför första spelningen tillsammans på Moriskans scen.

Eka-Trio-1

Vi tar det från början, hur gick det till när Eka Trio bildades?
– Jag flyttade hit för två år sedan för att arbeta som musiklärare och frilansar som gitarrist. Jag hade en massa låtar som jag skrivit men inte hade spelat. Anne Marte och jag pratade en kväll om att göra något av dem men behövde en trummis. Anne Marte hade jammat med Pontus en gång tidigare och vi ställde frågan om han var intresserad av att spela tillsammans med oss, och på den vägen är det, berättar Tomas.

– Vi kände direkt när vi började spela att vi klickade, fyller Pontus i.

– Thomas är den som skrivit de flesta av våra låtar men vi har tillsammans gjort de till våra, säger Anne Marte.

Vad är det med jazz som inspirerar er?
– Jag upptäckte tidigt att det gav mig en helt ny möjlighet att kommunicera på, berättar Pontus. Och det låter inte likadant varje gång man spelar vilket också ger en möjligheten att skapa musiken i nuet och ändra sättet att kommunicera på.

Hur går det till när ni skriver er musik?
– Det är oftast när man har en massa andra saker man borde göra som jag skriver som mest musik. Det är som att det är en verklighetsflykt, varje låt är ett resultat av något som inte blivit gjort, säger Tomas och skrattar.

Ni spelar på Moriskan Jazz Club på onsdag den 25 januari. Är det första gången ni spelar där?
– Det är första gången vi som band spelar på Moriskan men både jag och Anne Marte har alla spelat där i andra sammanhang tidigare, berättar Pontus.

– Det finns inte så många spelställen för jazzband i Malmö vilket gör det ännu roligare att få spela på Moriskan Jazz Club, fyller Anne Marte in. Vi har inte spelat live så många gånger så det ska bli roligt att framföra vår musik.

Brukar ni besöka Folkets Park även när ni inte har spelningar?
– Vi bor alla i Malmö och det är en naturlig mötesplats att hänga i eller gå igenom på vägen till något. Jag brukar gå på loppisarna och fynda, berättar Anne Marte.

– Det finns väldigt mycket att göra här i parken, det som avgör är vilket humör man än är på, säger Tomas. Ibland möter man vänner på Far i Hatten, andra gånger hänger man på gräsmattan.

– Det är fint att det är en så stor mix på besökarna i Folkets Park, olika åldrar och bakgrunder. Det märks att parken är folkets park, säger Anne Marte.

Eka Trio spelar på Moriskan Jazz Club den 25 januari kl. 21. Klicka här för mer information!

Cykelsafarin gör efterlängtad comeback

Publicerad 12 januari 2017

cykelsafari2

 

I vår gör cykelsafarin comeback i Folkets Park! Vid gamla entrén från Norra Parkgatan kommer denna cykelbana under våren att vara öppen för barn i alla åldrar.

På cykelsafarin får barnen möjlighet att öva på att följa en bana och pilar på marken, väja för andra cyklister, lära sig vägmärken och mycket mer.

Byggnationen av cykelsafarin är i full gång och beräknas vara körklar under våren.

Välbesökt skridskodisko

Publicerad 09 januari 2017

I lördags var Barnfesten på plats vid isbanan för att spela svängiga skridskodiskolåtar och dansa skridskodiskodans på isbanan. Vid sidan av isbanan bjöds det på ballongkonst i världsklass av Ballong-Linda och ansiktsmålar-Chie målade färg på barnens kinder.

Här är några bilder från lördagens festligheter!

img_1163 img_1170_beskuren

Guldbrallan dansade runt på isbanan tillsammans med besökarna. Guldbrallan kommer att vara på plats även denna lördag!

img_1174

DJ Johanna J-OL spelar gamla klassiker blandat med nutida hits.

På lördag den 14 januari är det sista gången Barnfesten gästar isbanan för denna säsong. Kl 13 börjar skridskodiskot, missa inte detta!

Ny belysning i parken

Publicerad 30 december 2016

Kvällarna i parken har blivit ljusare! Under decembers sista veckor har ny belysning kommit på plats runt om i Folkets Park. Ljusslingor i alla dess former är upphängda i träden både på Franska torget och i gången längst Långa dammen och lyser upp de mörka vinterkvällarna. På gräsmattorna där Stora scenen huserar under våren och sommaren  är träden ljussatta och den nya ljusinstallationen Cirque del Lumiere har tagit plats.

Franska torget

img_1135

Cirque del Lumiere.img_1137

Blodbokarna.

img_1144

 

Isbanans öppettider under jullovet

Publicerad 28 december 2016
premiar3
Isbanan är öppen alla dagar kl 10-21.

Under jullovet och fram till 10 januari är skridskoutlåningen öppen 10-16.

Från den 10 januari gäller skridskoutlåningens ordinarie öppettider:
Vardagar: 15-18.
Helger: 10-16.

Under sportlovet är skridskoutlåningen öppen 10-16.

Nästa sida »