Årets grannbrev

Publicerad 28 april 2017

I helgen delas årets upplaga av vårt grannbrev ut. Brevet delas ut till våra närmsta 5000 grannar och är du intresserad av att läsa det finns det nedan.

Sida 1

Sida 2

 

Äventyrsgolfen, nu öppen och riktigt glassig!

Publicerad 11 april 2017

I söndags (1/4) hade Malmö Äventyrsgolf, Ben & Jerry´s säsongsöppning: det blev en solig dag med många glada äventyrsgolfare. I veckan mötte vi upp Lars Ny, ägare till Malmö Äventyrsgolf och ansvarig för Ben&Jerry för att höra hur allt gått!

Hej, Lars! Härligt att ni är igång med äventyrsgolfen igen! Hur gick invigningen i lördags?
– Invigningen gick väldigt bra. Det var väldigt mycket folk i parken, och många glada äventyrsgolfare. Det var många som kom och käkade glass och hängde på lekplatsen här bredvid. Tematiseringen av Äventyrsgolfen är som vanligt väldigt populär hos såväl skolbarn som turister, eftersom man kan lära sig mycket om staden medan man spelar.

Har du några funderingar kring året som gått?
– Det var väldigt mycket folk här på Äventyrsgolfen förra året. Mer än det någonsin varit, tror jag. Och jag är övertygad om att det kommer ännu fler parkbesökare under 2017. Om parken fortsätter skötas så bra som den görs nu, så är detta bara början på en alldeles fantastisk mötesplats.

– Innan var första maj och sjätte juni de absolut största högtiderna här i parken. Men i takt med dess utveckling, och att fler och fler personer kommer hit börjar jag se en förändring av det. Nu är det arrangemang som EID-firandet, Pridefestivalen och Streetfood-torget som drar mest folk till parken. Det tycker jag är en kul utveckling. Kommunen har verkligen satsat ordentligt på parken, och det märks på alla möjliga vis.

Hur kommer årets äventyrsgolf att vara annorlunda mot förra säsongens? Några lärdomar?
– Muren som byggdes runt om Äventyrsgolfen förra året blev riktigt bra. Nu är vi mer integrerade med resten av miljöerna i parken. En öppen plats där folk kan umgås även när de inte spelar golf. I samband med att parktorget blir klar kommer det finnas pingisbord och rack till utlåning, vilket kommer göra att det kommer kännas än mer som en helhet.
Annars har vi renoverat en del sen förra säsongen. Vi har bytt ut golvet där inne och satt upp ett barbord så man även kan kolla på spelet inifrån. Dessutom har vi numera en timmes gratis Wifi för våra kunder, vilket jag tycker saknats i parken tidigare. Nu kan du sitta och kolla på golfen, äta en glass och samtidigt ladda telefonen eller surfa.

– I övrigt är jag nog inte ensam om att se fram emot att parktorget, streetfooden och hoppkuddarna blir klart. Det kommer locka fler besökare under dagtid.

Tack för dina tankar, Lars! Vi ses på Äventyrsgolfen i sommar.

STREET FOOD MALMÖ: en månad kvar!

Publicerad 31 mars 2017

Om mindre än en månad öppnar Malmös nya självklara plats för streetfood (29 april). Vi samlar mat för alla smaker, på en och samma plats – Folkets Park. På det nya streetfood-torget kommer du att hitta riktigt god mat från förmiddag till kväll, onsdagar till söndagar mellan kl. 11:00 – 19:00. 29/4 – 6/8.

I sommar samlar vi streetfood för alla åldrar och smaker på Folkets Parks nya streetfood-torg där parkeringen vid Friisgatan idag ligger. Där kommer du som njuter av en solig dag i Parken kunna äta god och varierad kost från onsdag – söndag ända fram till den 6 augusti. Med anslutningen till Friisgatan, skate-rampen och våra nya permanenta boulebanor blir detta en självklar plats för att umgås över en bit mat.

Den grundläggande tanken med streetfood-torget är att kunna erbjuda ett bredare och mer nyanserat matutbud i parken. Därför kommer det att finnas en stor variation av mat och dryck. Varje dag kommer fem eller sex medverkande finnas på plats, med totalt 13 alternerade mataktörer.

De 13 medverkande är: Casseroll, Meal on Wheels, The Masala box, Green Fries, Green Queen, Kaffebaren på Möllan, Nois, Nordic Street Food, Roots of Africa, Scandwich, Simple Food Truck, Vegan Soul Train och Glada Munkar.

Förutom riktigt god mat, lagad från grunden, kommer platsen att erbjuda en härlig stämning för dig och dina vänner. De 30 nya sittplatserna som byggts till Franska torget kommer också att finnas på plats till invigningen den 29 april. Och intill streetfood-området kommer det att byggas ett tak, så att besökare kan njuta av maten, oavsett väderlek.

Folkets Park vill att parken ska bli ditt nya vardagsrum – ett vardagsrum där alla dina bästa vänner får plats, med mat och dryck för allas smaklökar. Läs om alla aktörer, vad de serverar och när de är på plats här.

HUNDRALAPPEN med Kapten Röd

Publicerad 31 mars 2017

I onsdags släpptes biljetterna till Kapten Röds konsert i Folkets Park den 17 juni. Konserten är en del av Kapten Röds nya sommarturné – HUNDRALAPPEN. Och Folkets Park har fått äran att anordna turnépremiären!

HUNDRALAPPEN är en rikstäckande turné i samarbete med Programbolaget – och precis som namnet antyder kommer alla biljetter kosta endast 100 kr!

Konceptet för HUNDRALAPPEN föddes ur Kapten Röds önskan att nå ut till så många som möjligt. Under årens lopp har det varit stödet från lyssnare och publik som har fått Kapten Röd (Björn Nilsson) att återvända till musiken. Insikten att hans lyssnarskara omfattar alla samhällsklasser, ideologier, åldrar och platser blev därför den grund som turnén kommit att formas efter. Alla ska ha råd att komma och lyssna på Kapten Röds musik, eftersom detta är musik som alla lyssnar på.

Biljetter till premiären av HUNDRALAPPEN hittar du HÄR!

Bodil Åsberg, vår nya odlare i Folkets Park!

Publicerad 24 mars 2017

Vi möter upp vår nya odlare Bodil Åsberg en solig dag vid odlingarna. Förutom att planera odlingen i parken arbetar hon just nu för att äldre ska få stoppa händerna i jorden igen. Dessutom ger hon oss nyttiga tips inför vårens odling.

Hej Bodil, berätta lite om dig själv, vem är du?
– Jag är trädgårdsmästare, miljövetare och stadsodlare – så står det på mitt visitkort! Jag är nyinflyttad här i Malmö och bor i cykelhuset i Västra hamnen. Cykling är en stor del av mitt liv, helt i linje med min strävan om att leva på ett hållbart sätt.

Då måste jag fråga: har du en egen lådcykel?
– Nej, inte än! Men jag ska snart köpa en som jag kan specialanpassa. Tanken är att jag ska kunna använda den i mitt företag ”Fokus Grönt” där jag arbetar med att skapa, gestalta och underhålla trädgårdar med hållbarhet i fokus. Därför måste jag anpassa en lite längre lådcykel där alla mina verktyg får plats. Men snart har jag en!

Du har ju jobbat hos oss på Malmö stad tidigare, vad gjorde du då?
– Förra året jobbade jag i Slottsträdgården med plantskolan. Jag kommer att vara där även i år, men Folkets Park är nytt på schemat för i år. Jag började här i december och kommer vara här ungefär tio timmar i veckan. Efter påsk hittar ni mig även i Slottsträdgården, en av de finaste parkerna i Sverige, tycker jag.

Hur skiljer sig arbetet i Slottsträdgården från arbetet i Folkets Park?
– Det är verkligen två helt olika arbetsuppgifter. I Slottsträdgården arbetar jag med plantskolan och tar hand om kunder, med försäljning och rådgivning. Men i Folkets Park ska jag samordna ett helt odlingsprojekt, vilket innebär mer administrativa uppgifter, att planera sommarscheman och att föra dialog med odlingsaktörer. Uppdragen kompletterar på så sätt varandra. Stadsodling är verkligen min grej, och tänk att jag får betalt för att syssla med det, vilken dröm!

Har du några speciella projekt på gång just nu?
– Ja, vi har bjudit in några äldreboenden att komma hit till parken och odla med oss. Många äldre har ju bott i hus innan de flyttade dit och därför tycker de att det ska bli kul att få stoppa händerna i jorden igen. Därför arbetar jag i nuläget mycket med frågor som: hur tar sig äldre människor till parken? Vad vill de göra i parken? Finns det några tunga redskap som de inte kan använda? Och vilka typer av odlingsaktiviteter kan vi erbjuda?

Och slutligen, har du några gröna tips, så här inför våren och sommaren?
– Glöm inte att gödsla, börja med att tillföra näring redan i maj. Ett annat tips är att inte köpa alltför många olika fröer. Välj istället vad du ska odla med omsorg, exempelvis något du inte hittar i affären: gula zucchini, runda morrötter eller chili med smak av choklad.

För tionde året i rad

Publicerad 24 mars 2017

Kom och fira den romska nationaldagen med oss i Folkets Park! Kvällen den 8 april bjuder på ett fullspäckat program med både clowner, dans och musik.

Den 8 april firar vi den romska nationaldagen i Folkets Park. Evenemanget genomförs i samarbete med Romska kulturcentret i Malmö, Kulturrådet och Region Skåne. I år firar vi dessutom att vi arrangerat Romska nationaldagen för tionde året i rad i Folkets Park. Det blir en kväll fylld med musik och artisframträdanden för alla åldrar. Firandet pågår mellan kl 15:00 – 21:00 – och hela Malmö står på gästlistan!

Dagen firas till minne av den första internationella romska kongressen som hölls den 8 april år 1971 i London. Nationaldagen – som också kallas Internationella Romadagen – har blivit en symbol för glädje, sammanhållning och tillhörighet. Under kvällen kommer bland andra Patrizia att uppträda med sin dansgrupp, och Ezilvazi Gipsy Folk Band från Ungern att stå på scen.

Romska kulturcentret bjuder på mat och dryck i början av kvällen, och barnen får popcorn. Clownshowen välkomnar barnen kl. 15 på Stora scenen och fortsätter senare att underhålla de yngsta på Franska torget. Dessutom kommer det att finnas ansiktsmålning och hoppborg.

Konferencier för nationaldagen är Monica Caldaras från Romska Kulturcentret, tillsammans med Dušan Marinković, romsk aktivist.

Veckans nyhetsbrev

Publicerad 17 mars 2017

I tisdags var det Eldfest här i parken. Vårfirandet fortsätter här i högtidernas park på måndag, då firar vi det kurdiska nyåret Newroz med dans runt brasan och livemusik på Stora scenen.

Detta och mycket mer kan ni läsa om i veckans nyhetsbrev. Trevlig helg!

Möt Elin, planeringsansvarig för Folkets Park

Publicerad 17 mars 2017

Hej Elin, vem är du och vad är ditt ansvar här i Folkets Park?
– Jag arbetar som planeringsansvarig för Folkets Park. Jag jobbar främst med att realisera de idéer vi tog fram i parkens utvecklingsprogram, jag är även involverad i nya projekt, till exempel är jag ansvarig för Parktorgets nya gestaltning, utifrån förslaget i programmet. Så främst gestaltning!

Hur kommer det sig att parktorget utformas som en orientalisk matta?
– Idéen om mattan fanns i Parkens utvecklingsprogram. Det handlar ju om närheten till Moriskan, och dess former. I min gestaltning försöker jag ta fasta på parkens alla former.

Var hämtade du inspirationen från?

– Bland annat genom bilder på olika typer av orientaliska mattor. Det hjälpte mig förstå proportionerna på mönstren. Medaljongen i mitten var en given del av designen, då de flesta orientaliska mattor har denna vackra symbol. Mattans kanter var en annan viktig detalj: kanterna kommer att ”flyga” lite, vilket blir ett sätt att skapa en lämplig avgränsning till de närliggande träden, och inge en rolig känsla.

– Jag tänkte mycket på att göra mönstret lagom detaljerat, det underlättar både för dem som bygger torget och för framtida skötsel. Som landskapsarkitekt är det viktigt för mig att ha såväl den mer praktiska aspekten som gestaltningen i åtanke. Vi tar till exempel alltid hänsyn till befintliga träd innan vi bygger nytt, för vi vill bevara Parkens gröna atmosfär och känsla. Nu bygger vi en del hård yta, men vi kommer samtidigt plantera nya träd och häckar under våren.

Följer du några specifika riktlinjer i det dagliga arbetet, och vad innebär det i praktiken att vara just landskapsarkitekt?
– I grunden innebär mitt jobb att vara en gestaltare. Att skapa spännande former i olika rum. Anpassa saker till olika platser och skapa praktiska lösningar som fungerar för alla. Tillgänglighet är exempelvis något vi i Parken arbetar mycket med.

Några andra projekt du är inblandad i?
– Jag har bland annat varit med en del i gestaltningen av det kommande street food-torget på Moriskans bilparkering, liksom i planerna för Friisgatans framtid och utveckling. Båda projekten är väldigt roliga och intressanta. Ett lite mindre projekt är de 30 nya sittplatserna jag har ritat till franska torget. De är formade som små kupoler, och kombineras på många olika sätt, i olika färger och höjder. En del av dem ska vi kunna plantera i. De kommer upp lagom till att street food-torget invigs under valborgshelgen. Så jag gör både stort och smått, och det är väldigt givande att arbeta på det sättet.

– Samtidigt med arbetet med kulturstråket arbetar vi just nu för att få upp ett plank och ett konstverk på markytan vid street food-torget. Det kommer att lyfta platsen, och samtidigt avgränsa torget mot Moriskan. Intill streetfoodområdet kommer vi också bygga ett tak, så att besökare kan njuta av maten, oavsett väderlek.

Finns det något du ser fram emot lite extra mycket?
– I år händer det så väldigt mycket! Friisgatan, torget och street food-projektet.

– Men jag måste nog säga att öppningen av entrén mot Friisgatan ska bli extra kul! Det är den entrén som används mest, trots att den i dagsläget är ganska osynlig och liten. Ska bli intressant att se hur det kommer kännas, och jag hoppas förstås att det kommer bli öppnare plats med mycket folk i rörelse.

– Anledningen till att det är just den som ska bli extra spännande är nog för att de projekt jag är inblandad i möts där: det blir en punkt mellan Parktorget, Street food-torget och Friisgatan!

Veckans nyhetsbrev

Publicerad 13 mars 2017

Varje vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev med information om vad som är på gång i parken. Klicka på länken för att läsa veckans nyhetsbrev!

Förvandlingen av Friisgatan är på gång

Publicerad 10 mars 2017

Fjolårets satsning på Friisgatan gav resultat: ännu en vår och sommar full av liv och kultur – utan biltrafik. Och ingen är gladare än vi på Folkets Park. Från och med april fram till september kommer Friisgatan att bli sommargågata, igen. 

I den gångna veckan blev det klart att Malmö stads gatukontor kommer förlänga det sommargatuprojekt som påbörjades i somras. Arbetet med Friisgatan sattes igång i fjol under European Mobility Week, då under namnet ”Fri på Friisgatan”. Men den långsiktiga utredningen kring Friisgatans framtid har bara påbörjats. I år kommer sträckan mellan Södra Förstadsgatan och Norra Skolgatan att bli helt bilfri. Där ska uteserveringarna samsas med cyklister och gående. Och sträckan mellan Bergsgatan och Folkets Park förblir gågata under en testperiod fram till i höst.

För Folkets Park innebär sommargågatan bland annat en lugnare och mer inbjudande entré till parken. Denna härliga stämning vill vi i Folkets Park självklart ta till vara på.

Redan till Valborg kommer vi ha premiär för vår nya matsatsning: ett street food-torg ut mot Friisgatan, på Moriskans bilparkering. På torget kommer det finnas street food från olika aktörer, med ungefär 6-7 olika food trucks åt gången. Där kommer du som promenerat från Triangeln längs Friisgatan hitta ett brett och nyanserat utbud onsdag till söndag mellan klockan 11-19.

Den del av Folkets Park som vetter mot Norra Parkgatan och Friisgatan kommer också ytterligare att aktiveras under våren och sommaren: bland annat genom cykelsafari för barn och boule på permanenta banor. I samband med att street food-torget invigs under valborgshelgen planeras projektet med sommargågatan vara igång.

Nästa sida »