Bodil Åsberg, vår nya odlare i Folkets Park!

Publicerad 24 mars 2017

Vi möter upp vår nya odlare Bodil Åsberg en solig dag vid odlingarna. Förutom att planera odlingen i parken arbetar hon just nu för att äldre ska få stoppa händerna i jorden igen. Dessutom ger hon oss nyttiga tips inför vårens odling.

Hej Bodil, berätta lite om dig själv, vem är du?
– Jag är trädgårdsmästare, miljövetare och stadsodlare – så står det på mitt visitkort! Jag är nyinflyttad här i Malmö och bor i cykelhuset i Västra hamnen. Cykling är en stor del av mitt liv, helt i linje med min strävan om att leva på ett hållbart sätt.

Då måste jag fråga: har du en egen lådcykel?
– Nej, inte än! Men jag ska snart köpa en som jag kan specialanpassa. Tanken är att jag ska kunna använda den i mitt företag ”Fokus Grönt” där jag arbetar med att skapa, gestalta och underhålla trädgårdar med hållbarhet i fokus. Därför måste jag anpassa en lite längre lådcykel där alla mina verktyg får plats. Men snart har jag en!

Du har ju jobbat hos oss på Malmö stad tidigare, vad gjorde du då?
– Förra året jobbade jag i Slottsträdgården med plantskolan. Jag kommer att vara där även i år, men Folkets Park är nytt på schemat för i år. Jag började här i december och kommer vara här ungefär tio timmar i veckan. Efter påsk hittar ni mig även i Slottsträdgården, en av de finaste parkerna i Sverige, tycker jag.

Hur skiljer sig arbetet i Slottsträdgården från arbetet i Folkets Park?
– Det är verkligen två helt olika arbetsuppgifter. I Slottsträdgården arbetar jag med plantskolan och tar hand om kunder, med försäljning och rådgivning. Men i Folkets Park ska jag samordna ett helt odlingsprojekt, vilket innebär mer administrativa uppgifter, att planera sommarscheman och att föra dialog med odlingsaktörer. Uppdragen kompletterar på så sätt varandra. Stadsodling är verkligen min grej, och tänk att jag får betalt för att syssla med det, vilken dröm!

Har du några speciella projekt på gång just nu?
– Ja, vi har bjudit in några äldreboenden att komma hit till parken och odla med oss. Många äldre har ju bott i hus innan de flyttade dit och därför tycker de att det ska bli kul att få stoppa händerna i jorden igen. Därför arbetar jag i nuläget mycket med frågor som: hur tar sig äldre människor till parken? Vad vill de göra i parken? Finns det några tunga redskap som de inte kan använda? Och vilka typer av odlingsaktiviteter kan vi erbjuda?

Och slutligen, har du några gröna tips, så här inför våren och sommaren?
– Glöm inte att gödsla, börja med att tillföra näring redan i maj. Ett annat tips är att inte köpa alltför många olika fröer. Välj istället vad du ska odla med omsorg, exempelvis något du inte hittar i affären: gula zucchini, runda morrötter eller chili med smak av choklad.

För tionde året i rad

Publicerad 24 mars 2017

Kom och fira den romska nationaldagen med oss i Folkets Park! Kvällen den 8 april bjuder på ett fullspäckat program med både clowner, dans och musik.

Den 8 april firar vi den romska nationaldagen i Folkets Park. Evenemanget genomförs i samarbete med Romska kulturcentret i Malmö, Kulturrådet och Region Skåne. I år firar vi dessutom att vi arrangerat Romska nationaldagen för tionde året i rad i Folkets Park. Det blir en kväll fylld med musik och artisframträdanden för alla åldrar. Firandet pågår mellan kl 15:00 – 21:00 – och hela Malmö står på gästlistan!

Dagen firas till minne av den första internationella romska kongressen som hölls den 8 april år 1971 i London. Nationaldagen – som också kallas Internationella Romadagen – har blivit en symbol för glädje, sammanhållning och tillhörighet. Under kvällen kommer bland andra Patrizia att uppträda med sin dansgrupp, och Ezilvazi Gipsy Folk Band från Ungern att stå på scen.

Romska kulturcentret bjuder på mat och dryck i början av kvällen, och barnen får popcorn. Clownshowen välkomnar barnen kl. 15 på Stora scenen och fortsätter senare att underhålla de yngsta på Franska torget. Dessutom kommer det att finnas ansiktsmålning och hoppborg.

Konferencier för nationaldagen är Monica Caldaras från Romska Kulturcentret, tillsammans med Dušan Marinković, romsk aktivist.

Veckans nyhetsbrev

Publicerad 17 mars 2017

I tisdags var det Eldfest här i parken. Vårfirandet fortsätter här i högtidernas park på måndag, då firar vi det kurdiska nyåret Newroz med dans runt brasan och livemusik på Stora scenen.

Detta och mycket mer kan ni läsa om i veckans nyhetsbrev. Trevlig helg!

Möt Elin, planeringsansvarig för Folkets Park

Publicerad 17 mars 2017

Hej Elin, vem är du och vad är ditt ansvar här i Folkets Park?
– Jag arbetar som planeringsansvarig för Folkets Park. Jag jobbar främst med att realisera de idéer vi tog fram i parkens utvecklingsprogram, jag är även involverad i nya projekt, till exempel är jag ansvarig för Parktorgets nya gestaltning, utifrån förslaget i programmet. Så främst gestaltning!

Hur kommer det sig att parktorget utformas som en orientalisk matta?
– Idéen om mattan fanns i Parkens utvecklingsprogram. Det handlar ju om närheten till Moriskan, och dess former. I min gestaltning försöker jag ta fasta på parkens alla former.

Var hämtade du inspirationen från?

– Bland annat genom bilder på olika typer av orientaliska mattor. Det hjälpte mig förstå proportionerna på mönstren. Medaljongen i mitten var en given del av designen, då de flesta orientaliska mattor har denna vackra symbol. Mattans kanter var en annan viktig detalj: kanterna kommer att ”flyga” lite, vilket blir ett sätt att skapa en lämplig avgränsning till de närliggande träden, och inge en rolig känsla.

– Jag tänkte mycket på att göra mönstret lagom detaljerat, det underlättar både för dem som bygger torget och för framtida skötsel. Som landskapsarkitekt är det viktigt för mig att ha såväl den mer praktiska aspekten som gestaltningen i åtanke. Vi tar till exempel alltid hänsyn till befintliga träd innan vi bygger nytt, för vi vill bevara Parkens gröna atmosfär och känsla. Nu bygger vi en del hård yta, men vi kommer samtidigt plantera nya träd och häckar under våren.

Följer du några specifika riktlinjer i det dagliga arbetet, och vad innebär det i praktiken att vara just landskapsarkitekt?
– I grunden innebär mitt jobb att vara en gestaltare. Att skapa spännande former i olika rum. Anpassa saker till olika platser och skapa praktiska lösningar som fungerar för alla. Tillgänglighet är exempelvis något vi i Parken arbetar mycket med.

Några andra projekt du är inblandad i?
– Jag har bland annat varit med en del i gestaltningen av det kommande street food-torget på Moriskans bilparkering, liksom i planerna för Friisgatans framtid och utveckling. Båda projekten är väldigt roliga och intressanta. Ett lite mindre projekt är de 30 nya sittplatserna jag har ritat till franska torget. De är formade som små kupoler, och kombineras på många olika sätt, i olika färger och höjder. En del av dem ska vi kunna plantera i. De kommer upp lagom till att street food-torget invigs under valborgshelgen. Så jag gör både stort och smått, och det är väldigt givande att arbeta på det sättet.

– Samtidigt med arbetet med kulturstråket arbetar vi just nu för att få upp ett plank och ett konstverk på markytan vid street food-torget. Det kommer att lyfta platsen, och samtidigt avgränsa torget mot Moriskan. Intill streetfoodområdet kommer vi också bygga ett tak, så att besökare kan njuta av maten, oavsett väderlek.

Finns det något du ser fram emot lite extra mycket?
– I år händer det så väldigt mycket! Friisgatan, torget och street food-projektet.

– Men jag måste nog säga att öppningen av entrén mot Friisgatan ska bli extra kul! Det är den entrén som används mest, trots att den i dagsläget är ganska osynlig och liten. Ska bli intressant att se hur det kommer kännas, och jag hoppas förstås att det kommer bli öppnare plats med mycket folk i rörelse.

– Anledningen till att det är just den som ska bli extra spännande är nog för att de projekt jag är inblandad i möts där: det blir en punkt mellan Parktorget, Street food-torget och Friisgatan!

Veckans nyhetsbrev

Publicerad 13 mars 2017

Varje vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev med information om vad som är på gång i parken. Klicka på länken för att läsa veckans nyhetsbrev!

Förvandlingen av Friisgatan är på gång

Publicerad 10 mars 2017

Fjolårets satsning på Friisgatan gav resultat: ännu en vår och sommar full av liv och kultur – utan biltrafik. Och ingen är gladare än vi på Folkets Park. Från och med april fram till september kommer Friisgatan att bli sommargågata, igen. 

I den gångna veckan blev det klart att Malmö stads gatukontor kommer förlänga det sommargatuprojekt som påbörjades i somras. Arbetet med Friisgatan sattes igång i fjol under European Mobility Week, då under namnet ”Fri på Friisgatan”. Men den långsiktiga utredningen kring Friisgatans framtid har bara påbörjats. I år kommer sträckan mellan Södra Förstadsgatan och Norra Skolgatan att bli helt bilfri. Där ska uteserveringarna samsas med cyklister och gående. Och sträckan mellan Bergsgatan och Folkets Park förblir gågata under en testperiod fram till i höst.

För Folkets Park innebär sommargågatan bland annat en lugnare och mer inbjudande entré till parken. Denna härliga stämning vill vi i Folkets Park självklart ta till vara på.

Redan till Valborg kommer vi ha premiär för vår nya matsatsning: ett street food-torg ut mot Friisgatan, på Moriskans bilparkering. På torget kommer det finnas street food från olika aktörer, med ungefär 6-7 olika food trucks åt gången. Där kommer du som promenerat från Triangeln längs Friisgatan hitta ett brett och nyanserat utbud onsdag till söndag mellan klockan 11-19.

Den del av Folkets Park som vetter mot Norra Parkgatan och Friisgatan kommer också ytterligare att aktiveras under våren och sommaren: bland annat genom cykelsafari för barn och boule på permanenta banor. I samband med att street food-torget invigs under valborgshelgen planeras projektet med sommargågatan vara igång.

Fira in våren med Eldfesten

Publicerad 08 mars 2017

 

Folkets Park är högtidernas park där vi under året bland annat firar in årstiderna, helg- och nationaldagar. Nu när våren är i antågande är det dags att lämna det gamla bakom sig och fira in det nya med pompa och ståt. Och eld. För det är eld som är den gemensamma nämnaren i de tre traditionsenliga vårfiranden som arrangeras i parken i mars och april.

På tisdag är det dags för Eldfesten där deltagarna hoppar över små eldar som symboliserar att lämna det gamla årets besvär, svårigheter och trötthet bakom sig för att med hjälp av eldens styrka få ny kraft in i det nya året. Kvällens firande avslutas med en stor fyrverkerishow!

Alla, oavsett nationalitet, ålder, religion och etnicitet ska känna sig lika välkomna att delta i firandet. Det är en fest för mångfald och integration.

Klicka här för att se firandet från förra årets Eldfest.

Nya cykelteknikbanan börjar ta form

Publicerad 02 mars 2017

Det ser kanske inte så mycket ut för världen just nu men vi är på god väg i arbetet med den nya Cykelsafarin som gör comeback i Folkets Park i vår! Själva grunden till teknikbanan ligger nu på plats och inom kort ska det målas en bana och trafikljus ska monteras.

Vid gamla entrén från Norra Parkgatan byggs den nya cykelteknikbanan med trafikljus där barnen får möjlighet att öva på att följa en bana och pilar på marken, väja för andra cyklister, lära sig vägmärken och mycket mer.  Och i boden som står bredvid banan kommer det att finnas cyklar och hjälmar att låna!

På skissen nedan ser ni hur cykelteknikbanan kommer att se ut när den är klar.

Mest gillade bilderna på Instagram i februari

Publicerad 01 mars 2017

På Folkets Parks Instagram @FOLKETSPARK får ni en unik inblick i det som händer i parken just nu. Ibland gästar en artist under en vecka, ibland en förening. Ibland är det Parkkontorets personal som visar vad de arbetar med om dagarna, ibland är det ett ögonblick i parken som fångas.

Här är några av de bilderna som följarna gillade mest under februari:

Byggnationen av de nya boulebanorna på Franska torget.

 

Franska torget i början av februari när snön föll över staden.

 

Rosen med Moriskan i bakgrunden.

 

Gången mellan Franska torget och Långa dammen.

 

Ljusinstallationen ”Cirque de Lumiere” i skymningen.

Två veckor kvar till årets Eldfest

Publicerad 28 februari 2017

Idag är det exakt två veckor kvar till årets första stora arrangemang i Folkets Park, Eldfesten. Kring sprakande eldar, med ljuvlig musik, enastående artister, fantastiska fyrverkerishower, barnaktiviteter och doftande persiska linsgrytor firar vi vårens antågande!

Eldfesten har blivit en årligen återkommande folkfest i Folkets Park med tusentals besökare. Alla, oavsett nationalitet, ålder, religion och etnicitet ska känna sig lika välkomna att delta i firandet. Det är en fest för mångfald och integration.

Titta gärna på filmen som vi gjorde förra året, den hittar ni här!

Nästa sida »