Förvandlingen av Friisgatan är på gång

Publicerad 10 mars 2017

Fjolårets satsning på Friisgatan gav resultat: ännu en vår och sommar full av liv och kultur – utan biltrafik. Och ingen är gladare än vi på Folkets Park. Från och med april fram till september kommer Friisgatan att bli sommargågata, igen. 

I den gångna veckan blev det klart att Malmö stads gatukontor kommer förlänga det sommargatuprojekt som påbörjades i somras. Arbetet med Friisgatan sattes igång i fjol under European Mobility Week, då under namnet ”Fri på Friisgatan”. Men den långsiktiga utredningen kring Friisgatans framtid har bara påbörjats. I år kommer sträckan mellan Södra Förstadsgatan och Norra Skolgatan att bli helt bilfri. Där ska uteserveringarna samsas med cyklister och gående. Och sträckan mellan Bergsgatan och Folkets Park förblir gågata under en testperiod fram till i höst.

För Folkets Park innebär sommargågatan bland annat en lugnare och mer inbjudande entré till parken. Denna härliga stämning vill vi i Folkets Park självklart ta till vara på.

Redan till Valborg kommer vi ha premiär för vår nya matsatsning: ett street food-torg ut mot Friisgatan, på Moriskans bilparkering. På torget kommer det finnas street food från olika aktörer, med ungefär 6-7 olika food trucks åt gången. Där kommer du som promenerat från Triangeln längs Friisgatan hitta ett brett och nyanserat utbud onsdag till söndag mellan klockan 11-19.

Den del av Folkets Park som vetter mot Norra Parkgatan och Friisgatan kommer också ytterligare att aktiveras under våren och sommaren: bland annat genom cykelsafari för barn och boule på permanenta banor. I samband med att street food-torget invigs under valborgshelgen planeras projektet med sommargågatan vara igång.