”I hetaste laget” med Adde Malmberg

Publicerad 20 januari 2017

Den 3 februari har Nöjesteaterns nya föreställning ”I hetaste laget” premiär. Musikalkomedin bygger på den kultförklarade filmen med samma titel med bland annat Marilyn Monroe, Tony Curtis och Jack Lemmon i huvudrollerna. Vi träffade skådespelaren Adde Malmberg under en kort paus från repetitionerna som berättade lite om sin rollfigur Jerry och förväntningarna inför premiären.

Vad handlar ”I hetaste laget” om?
– Den handlar om två arbetslösa musiker i Chicago på 1920-talet som råkar bli vittne till ett maffiamord och som måste gömma sig för att inte bli skjutna av gangstrarna. De klär ut sig som kvinnor och tar jobb som musiker i en damorkester som åker till Florida. Föreställningen är baserad på musikalen ”Sugar” som bygger på filmen ”I hetaste laget” och skojar om hur de två musikerna, framförallt Jerry, motvilligt börjar identifiera sig som kvinna.

Du spelar Jerry, kan du berätta lite om honom?
– Jerry är en helt vanlig kille och musiker som av en ren händelse då blir vittne till ett maffiamord. Mot sin vilja går han med på att klä ut sig till kvinna för att gömma sig för gangstrarna som är efter honom och hans vän. Även om han är väldigt motvillig till idén så är det Jerry som mest identifierar sig i rollen som kvinna. Allt eftersom börjar han se saker på ur en kvinnas perspektiv och ser plötsligt världen med andra ögon.

– Det roligaste med att spela Jerry är just den här dubbelheten till att först inte alls vilja klä ut sig till kvinna och därefter går han verkligen in i rollen. Det är en väldigt roligt skriven roll och är en klassisk humoristisk roll som är väldigt tacksam att spela.

Vad är dina förväntningar inför premiären?
– Först och främst är att föreställningen ska gå bra och att vi som är nya i gänget ska komma upp till samma nivå som de andra, som har spelat föreställningen sedan förra året. Det andra är ju att man vill göra rollen till sin egen och föreställningen på så sätt blir lite annorlunda än vad den var innan. Och självklart vill man ju att publiken ska tycka att den är kul och det är först vid mötet med publiken som man vet om man nått dit eller inte.

– Det är ju alltid en viss utveckling från när man spelar föreställningen på premiären och när man spelar ett par föreställningar senare. Vid premiären kan man föreställningen exakt och efter hand man spelar sin roll blir man mer trygg i det man gör och hittar nya små saker i rollen som man tar till sig och förbättrar. Men det är ju inget som publiken märker av utan det är man själv som känner att ”det här ska jag tänka på till nästa föreställning”.

Du har ju tidigare spelat här på Nöjesteatern, bland annat föreställningen Spamalot. Är det något med just Nöjesteatern i Folkets Park som gör att ni kommer tillbaka?
– Jag gillar verkligen Nöjesteatern och det är en väldigt bra lokal. Det finns inte så många andra spelställen av denna typ i Malmö och jag tycker det är viktigt att den finns och fortsätter utvecklas. 

Du är uppvuxen i Lund. Besökte du då Folkets Park mycket?
– Jag var nästan inte alls i Malmö när jag växte upp på 1960-talet. Då var Malmö en tråkig stad i jämförelse med Lund. Idag tycker jag att det nästan är tvärtom och Malmö har utvecklats enormt mycket till det bättre och blivit mycket mer spännande.

”I hetaste laget” har premiär den 3 februari på Nöjesteatern. Klicka här för mer information!